Tarihi dizi kostümleri denildiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan tasarımcı Orhan Kocaoğlu, yerli ve yabancı pek çok yapımın dönem kostüm ve aksesuarlarına imza atıyor. İstanbul’dan Bilecik’in Söğüt ilçesine taşıdığı atölyesinde üretim yapan Kocaoğlu, şimdiye kadar 26 farklı dizi ve film projesine katkı sundu. Aralarında “Game of Thrones”, “Vikings”, “Uyanış: Büyük Selçuklu” ve “Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi” gibi büyük yapımların da bulunduğu projelere özel kostüm ve aksesuarlar üretildi.
Kocaoğlu’nun tasarım süreci, 2016 yılında İstanbul’da küçük bir atölyeyle başladı. 2019’da Osmanlı’nın kurulduğu topraklar olan Söğüt’e taşınarak üretimlerine burada devam etti. Atölyesinde, 10 kadın çalışanıyla birlikte tabaklanmış deri, pirinç döküm, ahşap ve kumaş gibi doğal malzemeler kullanarak savaş zırhları, miğferler, başlıklar, kalkanlar ve sanat aksesuarları üretiyor.
Dönem Dizilerine Özel Tasarımlar
Kocaoğlu, projelere sadece kostüm değil, aynı zamanda sanat yönetimiyle uyumlu aksesuarlar da hazırlıyor. Özellikle “Alparslan: Büyük Selçuklu” dizisindeki Alparslan karakterinin zırhı, üretim sonrası yapımcıların izniyle atölyede sergileniyor. Yurt dışı projelerde kullanılan ürünlerin bazıları ise küresel dijital platformlarda milyonlara ulaşıyor.
Osmanlı’ya Olan İlgiyle Başlayan Bir Hikâye
Tarihe olan ilgisinin çocukluk dönemine dayandığını belirten Orhan Kocaoğlu, “Dedem Abdülhamit’in maiyet çavuşuymuş. Bu hikâyelerle büyüdüm. Osmanlı tarihine olan merakım mesleğime yön verdi. Bu kültürü yaşatmak bizim için bir görev” sözleriyle projelerine olan yaklaşımını özetliyor.
Tarihi dizi aksesuarları ve kostüm tasarımı, sadece bir sanat üretimi değil, aynı zamanda kültürel hafızayı yaşatma sorumluluğu olarak görülüyor. Orhan Kocaoğlu’nun Söğüt’teki atölyesi de bu vizyonla çalışmalarını sürdürüyor.