2025 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında yaklaşık 600 bin kamu işçisinin maaş artışı için süreç devam ediyor. 16 Mayıs’ta gerçekleştirilen 3. toplantının ardından taraflar yeni teklifi bekliyor. Şu ana kadar işveren tarafını temsil eden TÜHİS (Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası), henüz resmi bir ücret teklifi sunmadı.

İşçi Kanadının Talebi Net:

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından iletilen ortak teklifte:

  • Günlük en düşük ücretin 1.800 TL’ye çıkarılması,

  • İlk 6 ay için %50, ikinci 6 aylar için %25 zam,

  • Ayrıca %10 oranında refah payı talep ediliyor.

Bu teklifin işveren tarafından maliyet analizleriyle değerlendirilmesinin ardından TÜHİS’in resmi teklifini sunması bekleniyor. Sonrasında pazarlık süreci hız kazanacak.

Bakan Işıkhan: "Kısa Sürede Sonuçlanmasını Bekliyoruz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplu sözleşme süreciyle ilgili yaptığı açıklamada, “Süreci hassasiyetle yürütüyoruz. Müzakerelerde uzlaşıyla ilerlemek istiyoruz. Kısa sürede tamamlanmasını hedefliyoruz” dedi.

Toplantılarda Neler Konuşuldu?

    1. toplantı 16 Mayıs’ta gerçekleşti ancak somut bir zam teklifi sunulmadı.

  • TÜHİS’in ücret teklifini bir sonraki toplantıya kadar hazırlaması bekleniyor.

  • Sosyal haklar ve çalışma koşulları da müzakerelerin bir parçası.

Süreç Ne Zaman Sonuçlanacak?

Net zam oranının belirlenmesi için önümüzdeki günlerde yeni toplantı yapılması bekleniyor. Tarafların hedefi, masada mutabakat sağlayarak süreci yaz aylarından önce tamamlamak.

Toplu sözleşme görüşmeleri yalnızca kamu işçilerini değil, özel sektör için referans niteliği taşıyan diğer toplu iş sözleşmeleri için de örnek oluşturuyor. Özellikle 4-D statüsünde çalışan taşeron işçiler bu süreci yakından takip ediyor.